loading

Promotor de Proiect: Spitalul Clinic Județean Mureș, adresa: P-ța Bernády György, Nr. 6, 540072, Tîrgu-Mureș, Romania www.spitaljudeteanmures.ro, e-mail: [email protected] Partener ONG: Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză multi drog-rezistentă ASPTMR, Șos Panduri nr. 29, București, România - www.asptmr.ro Partener donor de proiect: LHL's International Tuberculosis Foundation (LHL International), Grensen 3, 0159 Oslo, Norway www.lhl.no/en/lhl-international

    Contact Info

  • P-ta Bernady Gyorgy nr. 6 Targu Mures Jud. Mures

     Proiectul prezinta metode alternative si inovatoare pentru imbunatatirea accesului la servicii de sanatate al grupului tinta prin faptul ca ofera posibilitatea persoanelor apartinand comunitatilor vulnerabile sa beneficieze de servicii medicale de calitate privind testarea simultana pentru doua boli infecto-contagioase extrem de periculoase pentru sanatatea populatiei (COVID-19 si TB), testari realizate in localitatile lor de resedinta, fara costuri suplimentare, cu efecte beneficie asupra sanatatii lor si a familiilor apartinatoare. Gradul de noutate care confera plus valoare acestui proiect il constituie componenta educationala  prin care se va realiza constientizarea si informarea persoanelor din grupul tinta cu privire la masurile sanitare pe care trebuie sa le respecte in vederea prevenirii si limitarii raspandirii infectiei cu SARS COV-2 si cu TB.

     Activitatea de screening pentru COVID-19 si GENEXPERT se va desfasura prin deplasare directa, cu ajutorul autoutilitarei (8+1) achizitionata prin proiect, in localitatile unde numărul de locuitori ce trăiesc în zonele marginalizate este mare, procentul populaţiei rromă în zonele marginalizate este ridicat, incidenta bolilor contagioase este mare si numarul medicilor de familie este mic iar Indicele de Dezvoltare Socială Locală (IDSL) este scazut.

     In cadrul campaniei de informare si constientizare a populatiei aflate in situatii vulnerabile din judetul Mures se vor desfasura activitati de informare cu privire la prevenirea, diagnosticul si transmiterea TB si COVID-19 prin distribuirea a peste 2000 de brosuri cu continut informativ despre COVID-19 si TB si diseminarea informatiilor legate de masurile sanitare necesare prevenirii si limitarii transmiterii acestor boli contagioase. Aceasta activitate va avea ca rezultat selectia si recrutarea grupului tinta compus din minim 1000 persoane, inclusiv minim 200 rromi, aflate in situatii vulnerabile, din judetul Mures, care vor beneficia de serviciile medicale de screening pentru TB si COVID-19 prevazute prin proiect.

     Depistarea activă şi intensivă în vederea diagnosticului precoce al TB  si diagnosticului de infectie cu SARC-COV-2 constă în identificarea suspecţilor prin control clinic, urmată de evaluarea acestora prin examen GENEXPERT al sputei pentru evidențierea Bk si RT-PCR pentru diagnosticarea COVID-19.  Depistarea intensivă se va  adresa următoarelor grupuri de populaţie vulnerabilă din regiunea Mureș:

– pauperii extremi 

– persoanele fără adăpost 

– asistaţii social

– comunităţile de romi 

– persoanele din focare vechi de tuberculoză în care se repetă episoadele de îmbolnăvire. 

     Persoanele din grupul tinta care vor participa la procesul de screening în cadrul proiectului vor fi investigate în scopul descoperirii bolii tuberculoase sau a infecției cu SARS-COV-2. Grupele de participanti vor fi compuse din 15 -20 persoane, inregistrate ca grup tinta in cadrul proiectului, si vor fi repartizate in functie de localitatea de resedinta, in locatiile proiectului. Echipa de implementare a proiectului, sub coordonarea managerului de proiect, va definitiva planificarea sesiunilor de screening pe perioada derularii proiectului, care va fi actualizata periodic.

     Echipa medicală din cadrul proiectului, formata dintr-un medic si un asistent medical, care se va deplasa la fața locului, va demara acțiunea de recoltare pentru GENEXPERT si/sau acțiunea de recoltare pentru RT-PCR în locul special amenajat,  după ce se efectuează:

– Anamneza detailată;

– Triajul epidemiologic;

– Semnarea consimțământului informat de către persoana examinată;

– Explicarea procedurii de efectuare a recoltării sputei pentru GENEXPERT;

– Efectuarea testării GENEXPERT;

– Explicarea procedurii de efectuare a recoltării pentru RT-PCR;

– Efectuarea testării RT-PCR;

     Încadrarea persoanei suspecte într-una din grupurile de risc (Suspect infecție cu SARS-COV-2  și/sau suspect infecție SARS-COV-2-+ GENEXPERT negativ și/sau suspect infecție cu SARS-COV-2+GENEXPERT pozitiv).

          Pentru o mai buna determinare a serviciilor de care au nevoie, persoanele cu suspiciuneTB/COVID-19 se vor clasifica in trei categorii: persoane cu risc scazut, persoane cu risc mediu si persoane cu risc crescut. In functie de clasificarea fiecarei persoane, se va stabili circuitul acesteia pentru finalizarea cu succes a tratamentului, printr-un plan personalizat de interventie. 

          In vederea cresterii eficientei monitorizarii infectiei cu TB/COVID 19, rezultatele campaniei de screening vor fi integrate intr-o baza de date care va fi pusa la dispozitia Dispensarelor Teritoriale TB si a Directiilor de Sanatate Publica din jud Mures.

ro_RORomanian