loading

Promotor de Proiect: Spitalul Clinic Județean Mureș, adresa: P-ța Bernády György, Nr. 6, 540072, Tîrgu-Mureș, Romania www.spitaljudeteanmures.ro, e-mail: [email protected] Partener ONG: Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză multi drog-rezistentă ASPTMR, Șos Panduri nr. 29, București, România - www.asptmr.ro Partener donor de proiect: LHL's International Tuberculosis Foundation (LHL International), Grensen 3, 0159 Oslo, Norway www.lhl.no/en/lhl-international

    Contact Info

  • P-ta Bernady Gyorgy nr. 6 Targu Mures Jud. Mures

Care sunt simptomele infecției COVID-19?

Cele mai frecvente simptome sunt: febra, tuse, cel mai frecvent seacă, oboseală, slăbiciune generală, dureri în gât, dureri de cap, dificultăți de respirație, modificarea sau pierderea gustului sau a mirosului. Uneori apar dureri musculare, diaree. Simptomele se ameliorează în 7-14 zile. Unele persoane care au Covid-19 sunt asimptomatice, adică nu au nici un fel de simptome.

Cum se transmite infecția COVID-19?

Virusul se transmite cu ușurință de la om la om, prin aer (mai ales în spațiile închise și neventilate) dar și prin particule infectate ce cad pe suprafețe, de unde pot fi luate pe mâini și transferate apoi la gură, nas sau ochi.
Purtarea măștii, păstrarea distanței și spălarea mâinilor sunt cele mai eficiente metode de prevenire a transmiterii virusului.

Cum se diagnostichează infecția cu Covid-19?

Infecția se confirmă prin efectuarea testului rapid (test antigen) sau RT-PCR (ARN viral Sars-CoV-2) din exudatul nazal/faringian sau nazofaringian. Un test pozitiv arată că persoana are infecția activă, pe care o poate răspândi.

Ce presupune tratamentul pentru infecția Covid-19?

Pacienții cu infecție Covid-19 necesită izolare. Schema de tratament este stabilită de medicul curant pentru fiecare pacient în parte, conform protocolului de tratament al infecției cu virusul Sars-CoV-2 de la nivel național. Persoana cu infecție asimptomatică cu Sars-CoV-2 nu necesită un tratament medicamentos.

Prevenția infecției cu Covid-19

Cea mai eficientă modalitate de a preveni infecția cu Covid-19 este vaccinarea. Următoarea măsură este evitarea zonelor aglomerate, purtarea măștii în zonele aglomerate, spălarea pe mâini, precum și evitarea persoanelor infectate.

ro_RORomanian