loading

Promotor de Proiect: Spitalul Clinic Județean Mureș, adresa: P-ța Bernády György, Nr. 6, 540072, Tîrgu-Mureș, Romania www.spitaljudeteanmures.ro, e-mail: [email protected] Partener ONG: Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză multi drog-rezistentă ASPTMR, Șos Panduri nr. 29, București, România - www.asptmr.ro Partener donor de proiect: LHL's International Tuberculosis Foundation (LHL International), Grensen 3, 0159 Oslo, Norway www.lhl.no/en/lhl-international

    Contact Info

  • P-ta Bernady Gyorgy nr. 6 Targu Mures Jud. Mures

Care sunt simptomele tuberculozei?

Simptomele pot fi: astenie fizică, transpirații nocturne, febră sau subfebrilitate, scădere în greutate, paloare, pierderea poftei de mâncare, tuse persistentă peste 3 săptămâni, care se accentuează progresiv și poate fi însoțită de expectorație muco-purulentă în cantitate mică, hemoptizie (expectorație cu sânge), dificultăți de respirație, dureri toracice.

Cum se transmite tuberculoza (TBC)?

Sursa de infecție este omul bolnav de tuberculoză pulmonară, care incă nu a început tratamentul și care elimină bacili prin tuse și expectorație, vorbit, cântat, strănut. Persoanele din jur inhalează bacilii care ajung în plămâni.

Riscul de a dezvolta boala este mai mare la persoanele care trăiesc sau petrec mult timp în aceeași încăpere cu un bolnav de TBC. 

Persoanele cu risc mare de infectare sunt bătrânii, sugarii și persoanele care au un sistem imunitar compromis, precum și persoanele care trăiesc în condiții precare, insalubre, lipsite de igienă.

Cum se diagnostichează tuberculoza?

Pentru diagnostic se recomandă un examen radiologic pulmonar care pune în evidență modificări și este obligatoriu completat cu examenul sputei care evidențiază prezența bacilului Koch prin examen microscopic (rezultat în aproximativ 24 de ore), GeneXpert sau prin culturi (rezultat în 3-6 săptămâni).

Ce presupune tratamentul pentru tuberculoză?

Tratată corect, tuberculoza este o boală vindecabilă. Tratamentul este gratuit în România chiar și pentru pacienții care nu au asigurare obligatorie de sănătate. Tratamentul tuberculozei trebuie riguros urmat și implică administrarea de antituberculoase timp de cel puțin 6 luni, iar în cazurile mai severe, tratamentul poate fi necesar timp de până la 12 luni.

Vindecarea este declarată la încheierea tratamentului dacă rezultatele la culturi pentru Mycobacterium Tuberculosis sunt negative (microbul este mort).

O viață echilibrată, mese la intervale regulate, fără excese alimentare, fără consum de alcool, fără deprivare de somn, vor duce la reluarea activității fizice, reîntoarcerea la locul de muncă și la o viață normală.

Prevenția tuberculozei

Prevenția presupune: informarea și educarea populației, controale periodice ale stării de sănătate, examene de screening, intervenția rapidă în focarele de tuberculoză, aerisirea permanentă a încăperilor, o alimentație sănătoasă, stimularea preocupării populației pentru creșterea rezistenței naturale, călire prin factori naturali (cură de aer, apă, soare, sport, activitate fizică și psihică) pentru un mod sănătos de viață, izolarea cazurilor contagioase. 

Vaccinarea BCG reduce riscul de tuberculoză, fiind eficient în prevenirea formelor amenințătoare de viață ale tuberculozei la copii.

ro_RORomanian