loading

Promotor de Proiect: Spitalul Clinic Județean Mureș, adresa: P-ța Bernády György, Nr. 6, 540072, Tîrgu-Mureș, Romania www.spitaljudeteanmures.ro, e-mail: [email protected] Partener ONG: Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză multi drog-rezistentă ASPTMR, Șos Panduri nr. 29, București, România - www.asptmr.ro Partener donor de proiect: LHL's International Tuberculosis Foundation (LHL International), Grensen 3, 0159 Oslo, Norway www.lhl.no/en/lhl-international

    Contact Info

  • P-ta Bernady Gyorgy nr. 6 Targu Mures Jud. Mures

Rezultate A1: Organizarea unei campanii de informare, educare și recrutare a grupului țintă având ca prioritate creșterea gradului de conștientizare a importanței serviciilor de sănătate de tip preventiv privind modul de răspândire, prevenire și tratamentul infecției cu SARS COV2 și TB.

In perioada noiembrie 2023-aprilie 2024 au fost implicate in cadrul procesului de informare si educare continua un total de 2317 persoane, dintre care 1089 au participat si la screening. Din cele 2317 persoane-1802 persoane au fost de etnie roma, 1437 de sex feminine si 880 de persoane de sex masculin. Toate aceste date ale grupului țintă au fost stocate intr-o baza de date.

            PERIOADA NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2023

  • În cadrul acestui proces în desfășurare, am reușit să implicăm peste 450 de persoane vulnerabile din comunitățile rurale sărace din județul Mureș. Acest grup include 366 de persoane de etnie romă, cu acces limitat la serviciile esențiale de prevenire și asistență medicală, care au fost informate în mod exhaustiv despre transmiterea, prevenirea și simptomele tuberculozei (TB) și COVID-19.
  • În eforturile noastre de informare și educare continuă, am distribuit până în prezent peste 450 de materiale informative sub forma de broșuri și pliante către pacienți, grupurile vulnerabile și populația generală din comunitățile rurale sărace, inclusiv persoane de etnie romă.
  • Pentru evaluarea continuă a calității serviciilor medicale și accesului la acestea, am implementat chestionare specializate, colectând date relevante de la populația vulnerabilă implicată în proiect. Această abordare ne furnizează informații esențiale pentru ajustarea și optimizarea continuă a serviciilor oferite.

În paralel cu atingerea acestor rezultate, am dezvoltat o bază de date comprehensivă, care conține informații detaliate despre grupul țintă. Aceasta servește ca instrument esențial pentru raportarea corespunzătoare și pentru a ghida următoarele etape ale proiectului, care rămâne în desfășurare.   

         PERIOADA IANUARIE-MARTIE 2024

 În eforturile noastre de informare și educare continuă, am reușit să implicam peste 1400 de persoane vulnerabile din comunitățile rurale sărace din județul Mureș, inclusiv persoane de etnie roma, care au fost informate despre transmiterea, prevenirea și simptomele tuberculozei (TB) și COVID-19 prin distribuirea de materiale informative sub forma de broșuri .

  • Asociația Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) și Spitalul Clinic Județean Mureș au organizat un eveniment de informare și educare în Comuna Band, Județul Mureș, dedicat conștientizării și prevenirii tuberculozei și COVID-19 în comunitate. Evenimentul a avut loc în data de 11.03.2024 la Căminul Cultural din Comuna Band.Scopul acestui eveniment a fost de a informa și educa populația din Comuna Band cu privire la importanța screeningului și a implicării comunității în abordarea problemelor legate de tuberculoză și COVID-19. Un moment special al evenimentului a fost dedicat celor care au beneficiat de screening, oferindu-le rezultatele testării GeneXpert și oferindu-le posibilitatea de a discuta direct cu medicii și specialiștii prezenți.

       PERIOADA APRILIE 2024

  • În cadrul acestui proces în desfășurare, am reușit să implicăm în luna aprilie peste 450 de persoane vulnerabile din comunitățile rurale sărace din județul Mureș.
  • Asociația Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) și Spitalul Clinic Județean Mureș au organizat un eveniment de informare și educare în Comuna Brâncovenești, în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică, Județul Mureș, dedicat conștientizării și prevenirii tuberculozei și COVID-19 în comunitate. Evenimentul a avut loc în data de 25.04.2024 la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Brâncovenești . Scopul acestui eveniment a fost de a informa și educa populația din cadrul centrului cu privire la importanța screeningului și a implicării comunității în abordarea problemelor legate de tuberculoză și COVID-19. Un moment special al evenimentului a fost dedicat celor care au beneficiat de screening, oferindu-le rezultatele testării GeneXpert și oferindu-le posibilitatea de a discuta direct cu medicii și specialiștii prezenți.

 Rezultate A2: Realizarea de investiții în infrastructura de sănătate din judetul Mures care contribuie la reducerea inegalităților în starea de sănătate a grupurilor vulnerabile participante in proiect

  • Rezultate A2: În perioada de implementare a proiectului au avut loc următoarele:
  • s-a achiziționat o autoutilitara (8+1 locuri) pentru transportul persoanelor ;
  • s-a achiziționat 1 Aparat Roentgen în cadrul Dispensarului TBC Tg-Mureș;
  • s-a reabilitat Dispensarul TBC Tg. Mures ;
  • s-a achiziționat mobilier nou în cadrul dispensarului.
  • Autoutilitara 8+1 locuri a fost achizitionata în luna noiembrie 2023.
  • Din luna ianuarie incepe Reabilitarea Dispensarului TBC.
  • In luna decembrie a fost demarata procedura de achizitie pentru aparatul Rontgen.

    PERIOADA IANUARIE-MARTIE 2024

  • Din luna ianuarie a inceput Reabilitarea Dispensarului TBC. Pana la sfarsitul lunii martie au fost finalizate aproximativ 90% din lucrarile de reabilitare si constau in :
  • Adaptarea clădirii conform normelor sanitare impuse pentru organizarea secțiilor medicale, introducerea și recompartimentarea de grupuri sanitare și spații anexe, care nu corespund necesităților;
  • Refacerea finisajelor interioare;
  • Respectarea cerințelor impuse prin scenariul la incendiu;
  • Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, cu respectarea normelor și reglementărilor tehnice;
  • A fost semnat contractual de achizitie a aparatului de radiologie  Roentgen, care urmeaza a fi receptionat in luna aprilie.

APRILIE 2024

  • S-a finalizat renovarea Dispensarului TBC Tg-Mureș;
  • S-a achiziționat mobilier nou în cadrul dipensarului;
  • S-a achiziționat aparatul Roentgen

Rezultate A3: Dezvoltarea si implementarea unui program integrat socio-medical de prevenire, diagnostigare precoce, tratament si monitorizare la nivelul comunitatilor vulnerabile din jud. Mures, adaptat nevoilor populatiei din comunitatile vulnerabile, inclusiv romii, a bolilor prioritare pentru sanatatea publica (COVID-19 si Tuberculoza). 

In perioada noiembrie 2023-aprilie 2024 au fost implicate in cadrul campaniei de screening  un total de 1089   persoane din grupuri vulnerabile . Dintre acestea,   1000  persoane au fost testate pentru COVID-19- 15 rezultate au fost pozitive , 1046 persoane au fost testate pentru TBC-4 rezultate au fost pozitive. Varsta minima a persoanelor testate a fost de 18 ani, iar cea maxima de 91 ani. Toate aceste date ale grupului țintă au fost stocate intr-o baza de date.

In perioada campaniei de screening 22.10.2023-31.12.2023 s-au desfășurat următoarele activități:

  • au fost realizate 10 vizite in 8 comunitati vulnerabile din județul Mureș : Cipau, Beica de Jos, Sanger, Daia, Bahnea, Zagar, Balda, Lunca Muresului-Centrul de îngrijire și asistență
  • au fost testate un total de 260 persoane, incadrate in grupul tinta, dintre care:

         – 244 persoane au fost testate RT-PCR;

         – 249 persoane au fost testate GENEXPERT.

IANUARIE 2024

In perioada campaniei de screening 01.01.2024-31.01.2024 s-au desfășurat următoarele activități:

  • au fost realizate 9 vizite in 9 comunitati vulnerabile din județul Mureș : Vânători, Cotuș, Sangeorgiu de Mureș, Tonciu, Miheșu de Câmpie, Bahnea, Aluniș, Laslău Mic, Beica de Jos
  • au fost testate un total de 249 persoane, incadrate in grupul tinta, dintre care:

         -239 persoane au fost testate RT-PCR;

         -249 persoane au fost testate GENEXPERT.

FEBRUARIE 2024

In perioada  campaniei de screening 01.02.2024-29.02.2024 s-au desfășurat următoarele activități:

  • au fost realizate 10 vizite in 10 comunitati vulnerabile din județul Mureș : Sânpentru de Câmpie,com Mica-Ceuaș, Haranglab-com Mica, Apold, Suplac, Vânători, Band, Zagăr, Balda, Sânger
  • au fost testate un total de 290 persoane, incadrate in grupul tinta, dintre care:

         – 248 persoane au fost testate RT-PCR;

         – 288 persoane au fost testate GENEXPERT.

MARTIE 2024

In perioada  campaniei de screening 01.03.2024-31.03.2024 s-au desfășurat următoarele activități:

  • au fost realizate 11 vizite in 7 comunitati vulnerabile din județul Mureș : Sânpentru de Câmpie, Cipău, Apold, Sângeorgiu de Mureș, Band, Șoard, Brâncovenești-Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică
  • au fost testate un total de 304 persoane, incadrate in grupul tinta, dintre care:

          – 269 persoane au fost testate RT-PCR;

          – 253 persoane au fost testate GENEXPERT.

APRILIE 2024

In perioada  campaniei de screening 01.04.2024-27.04.2024 s-au desfășurat următoarele activități:

  • a fost realizata 1 vizita in 1 comunitate vulnerabila din județul Mureș : comuna Mica
  • au fost testate GENEXPERT un total de 7 persoane, incadrate in grupul tinta

Rezultate A4- Organizarea unui program de instruire a cadrelor medicale participante in proiect cu privire la prevenirea, diagnosticul precoce si monitorizarea evolutiei situatiilor de risc epidemiologic.

  • In perioada 4-5.10.2023 s-a desfașurat activitatea de instruire a cadrelor medicale in domeniul prevenirii infecției cu SARS COV-2 și TB adresată asistenților comunitari și mediatorilor sanitari din județul Mureș, inclusiv din comunitățile rurale sărace. Au fost prezente un număr total de 44 persoane, dintre care 9 mediatori sanitari și 35 asistenti comunitari.
  • De asemenea,în perioada 19-20.10.2023 s-a desfașurat activitatea de instruire a cadrelor medicale in domeniul prevenirii infecției cu SARS COV-2 și TB adresată medicilor din dispensarele TBC, medicilor de familie și asistenților medicali angajați în Dispensarele TBC din județ.Au fost prezente un număr de 41 persoane, dintre care 8 medici pneumologi din Dispensarele TB din județ, 15 medici de familie din județ și 18 asistenți medicali din Dispensarele TBC și din cabinetele medicilor de familie.
  • Aceste activități de instruire au fost organizate și susținute conform unei planificări. Sesiunile de instruire s-au desfășurat pe parcursul a două zile pentru fiecare categorie în parte, câte 6 ore/zi, la sediul Spitalului Clinic Județean Mureș. Echipa de formatori angajată, sub coordonarea Expertului dezvoltare competențe medicale, a elaborat agenda instruirii și materiale informative care au fost distribuite cursanților.

Rezultate A5 – Organizarea unui workshop cu participare internationala cu tematica prevenirea, diagnosticul precoce si monitorizarea TB in conditiile pandemiei COVID-19

În perioada 8-11 martie 2024  a fost organizat, la Danes,  de către LHL International Tuberculosis Foundation cu sediul in Oslo, un workshop cu participare internațională pe parcursul a 3 zile, având tema centrală prevenirea, diagnosticul precoce și monitorizarea TB și rolul comunicării în relația dintre cadrele medicale și pacient. Workshop-ul a reunit experți și profesioniști din domeniul medical din Norvegia și România, oferind o platformă de schimb de cunoștințe și bune practici.

Evenimentul a inclus prezentări și discuții asupra celor mai recente descoperiri și tendințe în domeniile TB și COVID-19, cu accent pe impactul pandemiei asupra eforturilor de combatere a tuberculozei. Participanții au avut oportunitatea de a învăța și de a dezvolta strategii noi pentru a gestiona aceste provocări în comunitățile lor.

Alături de echipa Spitalului Clinic Județean Tg. Mureș, la workshop au participat și colegi din dispensare, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari și alți specialiști reprezentând un efort colectiv și integrat pentru abordarea complexă a tuberculozei în comunitate.

ro_RORomanian